top of page
תמונת הסופר/תTal Samuel

מערכת ההובלה ומבנה הלב

עודכן: 19 באפר׳ 2020

יחידת לימוד במדעים - מערכת ההובלה ומבנה הלב

שם הפעילות: מבנה הלב כחלק ממערכת ההובלה.

שמות היוצרים: הדס, איתי, טל, פולינה

תיאור קצר: במסגרת תכנית הלימודים במדעים, התלמידים לומדים על מערכת ההובלה בדגש על מבנה הלב,חלקיו ותפקידיהם, מרכיבי הדם ותפקידיהם, כלי הדם, המחזור הגדול והמחזור הקטן. על מנת ליישם את הלמידה ברצוננו שהתלמידים יתנסו בבניית דגם של הלב או חלקים ממערכת ההובלה בתלת מימד, כאשר התהליך מתחלק לתכנון ומידול של הדגם, הדפסה וצביעה בהתאם למחזורי הדם.

נושא:חקר מערכת ההובלה ומבנה הלב.

שכבת גיל : כיתות ו' – מתאים גם לכיתות גבוהות יותר הלומדות את הנושא במדעים.

רמת קושי: בינונית.

משך הפעילות: שלושה שיעורים הכוללים: מידול, צביעה והצגת התוצרים על ידי התלמידים.

מיומנויות נדרשות: הקנייה של חומר הלימוד הרלוונטי, הכרות עם סביבת טינקר קאד, הכרות עם המרת קבצי תמונה לSVG, מיומנויות צביעה בהתאם למודל, יצירתיות, תכנון וחשיבה קבוצתית, עבודת צוות.

זמן הדפסה: בין השיעורים, התלמידים יעבדו בקבוצות של שלושה-ארבעה וההדפסה תתקיים בין השיעורים על מנת שנספיק להדפיס את כל הדגמים עד לשיעור הבא.

ציוד נדרש: מדפסת תלת מימד, מחשבים עם חיבור לאינטרנט, חשבון כיתתי לתוכנת טינקר קאד, מודלים או תמונות קיימות של חלקים ממערכת ההובלה, ספרי לימוד, צבעים אקרילים תואמים (אדום, כחול, ורוד), מכחולים דקים.

מבוא ליחידת הלימוד: במסגרת תכנית הלימודים במדעים לכיתות ו', התלמידים לומדים על מערכת ההובלה, בדגש על מבנה הלב, פעולתו, תפקידי חלקי הלב, מרכיבי הדם, סוגי כלי הדם, המחזור הגדול והמחזור הקטן ועוד…..

לרוב על מנת ליישם את החומר, התלמידים התבקשו לבנות דגמים של מבנה הלב מחומרים שונים (פלסטלינה, חימר ועוד...) ולהסביר על חלקיו השונים של הלב ותפקידיהם.

חשבנו ביננו שיהיה מעניין לשלב את היישום בטכנולוגיית תלת מימד והדפסת התוצרים של התלמידים, לאחר שאלו ילמדו למדל, יתכננו בקבוצות, ידפיסו, ויצבעו את המודלים על פי מה שלמדו או יחקרו תוך כדי ביצוע המודל. עצם הפעולות הללו יביא את התלמידים לחקירה, הבנה, יישום וסינתזה של הנושא הנלמד ביצירת המודל וצביעתו.

מטרות לימודיות: התלמידים ילמדו, ויכירו היטב את תפקודי הלב, חלקיו השונים ותפקידיהם, ואת מחזורי הדם גדול והקטן, דם עורקי ודם ורידי. לאחר יישום המודל, התלמידים יציגו מול הכיתה את המודל שלהם – דיבור בציבור, והצגת הדגמים בתערוכה.

מיומנויות נוספות : חיפוש תמונות בגוגל, מיומנויות מידול בטינקר קאד, עבודת צוות, מנהיגות, דיבור בציבור, חקר, השוואה בין טקסט לתמונה או בין תמונה דו מימדית והמרה לתלת מימדית, יישום הלמידה ביצירה, מיומנויות צביעה ויצירה.

הרחבות אפשריות

לפני הפרוייקט - הכנות המורה : הקניית הנושא הנלמד בכיתה לפני תחילת המידול.

מיומנויות נדרשות בטינקר קאד: מידול על פי חוקי ה"רחיצה", המרת תמונות לSVG , כתיבה בתלת מימד על הדגם, תפיסת מרחבית, חיבור כל המרכיבים.

מהלך היחידה: לאחר הקניית הנושא הנלמד, נגדיל לתלמידים את המשימה ליצירת מודל.

א. נאפשר להם להתחלק לקבוצות של שלושה או ארבעה תלמידים בקבוצה, ולהתחיל לתכנן באמצעות חיפוש של חומרים ברשת את המודל. לאחר שמצאו את המודל המתאים, נאפשר להם ליצור אותו בסביבת טינקר קאד תוך כדי הקפדה על חוקי הרחיצה וזמן הדפסה ממוצע לפרויקט – שעתיים וחצי גג שלוש (הגדרת גודל של מודל 100 על 100 מ"מ ,גובה של עד 150 מ"מ. יש אפשרות למידול חופשי או באמצעות המרה של תמונה שחור לבן לקובץ SVG וייבוא הקובץ לסביבת טינקר קאד ומשם עבודה עליו). התלמידים יכתבו על המודל את חלקי הלב, ולאחר מכן המודל ישלח להדפסה.

ב. בחלקו השני של השיעור (מפגש לאחר ההדפסות), יצבעו התלמידים את המודלים.

ג. בחלק השלישי יציגו התלמידים את המודלים, ויספרו על תהליך הלמידה ויקבלו רפלקציה מהמורה ומשאר התלמידים בכיתה.

ביבליוגרפיה:

Gary A. Thibodeau, K. T. P. (2,007) ANATOMY & PHYSIOLOGY : (Sixth Edition, pp 677-685), Missouri: Mosby elsevier

מ.ט.ח - לב וליבה, הובלה תיווך ותיאום.

מ.ט.ח - מערכת ההובלה - מבנה ותפקוד

מכון דוידסון

מרכיבי מערכת ההובלה

מחזור הדם הגדול והקטן

בריינפופ - מערכת ההובלה

il.brainpop.com

מידול לדוגמה:

📷



276 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page